ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΥΜΑΡΟΣ

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΑΣ

Οι εκδόσεις Εύμαρος είναι η συνέχεια των εκδόσεων Αντίκτυπος που ίδρυσε ο Πέτρος Κακολύρης το 1995.

Η προϊστορία του Εύμαρου και του ονόματός του ξεκινά από το 1983 με το Χώρο Τέχνης Εύμαρος, που ίδρυσε ο Παύλος Κρέμος με έδρα την οδό Φωκίδος 26 στους Αμπελοκήπους. Ο χώρος αυτός λειτουργούσε περισσότερο ως γκαλερί εικαστικών τεχνών, γι’ αυτό και είχε πάρει το όνομα του ζωγράφου Εύμαρου* του Αθηναίου.

Το 2010 μια παρέα ανήσυχων πολιτών από το χώρο του πολιτισμού ίδρυσαν τον Εύμαρο Όμιλο Πολιτισμού –συνέχεια του Χώρου Τέχνης Εύμαρος– στον οποίον εντάχθηκαν και οι εκδόσεις Αντίκτυπος, ως εκδόσεις Εύμαρος πλέον. 

Από τον Οκτώβριο του 2014, οι εκδόσεις Εύμαρος συνέχισαν ως αυτόνομο σχήμα με την επωνυμία Πολιτιστική Εταιρεία «Ηχώ του Κόσμου», με έδρα στην οδό Σεφέρη 7 στη Δάφνη. 

Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στον Ταύρο, στην οδό Ελευθερίας 2, όπου βρίσκονται και σήμερα τα γραφεία τους. 

Βασικός στόχος των εκδόσεων Εύμαρος, από την αρχή της λειτουργίας του, ήταν να δώσουμε βήμα σε νέους συγγραφείς. Είχαμε συνειδητοποιήσει πως γενικότερα στο χώρο των τεχνών και των γραμμάτων, ακόμα και πριν την κρίση, δεν υπήρχε περιθώριο και δυνατότητα εμφάνισης νέων συγγραφέων. Έτσι στραφήκαμε και λίγο πιο πέρα από τις γνωστές καταστάσεις και πρόσωπα του συγγραφικού χώρου. Σε αυτό ασφαλώς βοήθησε και ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας των εκδόσεων. Θεωρούμε ότι έχουμε πετύχει αυτόν τον πρωταρχικό μας στόχο, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των συγγραφέων μας εξέδωσαν το πρώτο τους βιβλίου σ’ εμάς, χωρίς όμως να λείπουν και καταξιωμένα ονόματα από το χώρο της λογοτεχνίας.

Εκδίδουμε λογοτεχνία, κυρίως νεοελληνική, αλλά και ξένη. Δημιουργήσαμε σειρές για την ποίηση, το θέατρο, τα παραμύθια, την ψυχολογία, την ιστορία, αλλά και δοκίμια και πολιτικά κείμενα. Αυτό το διάστημα ετοιμάζεται η Μικρή Βιβλιοθήκη του Εύμαρου, με κείμενα από την παγκόσμια λογοτεχνία.

*Ο Εύμαρος ο Αθηναίος θεωρείται από τους αρχαιότερους  ζωγράφους της ανθρωπότητας –έζησε τον 6ο αι. π.Χ.– και ο πρώτος που εισήγαγε στη ζωγραφική το μελανό χρώμα για τον άνδρα και το λευκό για τη γυναίκα.